Nieuws

De juiste auto onderdelen

Een van de belangrijkste auto-onderdelen zijn de banden. Ze zijn geproduceerd van een rubber-metalen samenstelling met daarin een ronde luchtband zodat deze om een wielvelg past. Banden zorgen ervoor dat u met uw wagen een betere grip op de weg hebt en vangen ook de onregelmatigheden in het wegdek op. Verder zorgen ze voor de overbrenging van de asbelasting van het voertuig op het wegdek.

De banden zijn opgebouwd uit enkele basiselementen: het loopvlak, het karkas, de draden van nylon en staal, de zijwand, de lagen, de hielvulling en -bundel en een binnenvoering. In een aantal gevallen heeft een band ook een binnenband, een cirkelvormige ballon gemaakt van een soort synthetisch rubber dat elastisch synthetisch is om het weglopen van lucht tegen te gaan. We twee type banden op basis van het al dan niet hebben van een binnenband: tubed en tubeless. Al naar gelang de rangschikking van de lagen waaruit de band is opgebouwd, onderscheiden we radiaal- en diagonaalbanden. Vandaag de dag rijden de meeste personenwagens vanwege een geringere rolweerstand op radiaalbanden. Bestel banden bij autodoc.nl
Maar ook de draairichting van de band speelt een grote rol. De banden met een richtinggevoelig profiel zijn door de bandenfabrikant voorzien van een pijl-markering die een aanduiding vormt voor de draairichting in voorwaartse rijrichting. Deze bandensoort mag u uitsluitend in de richting van deze pijl aanbrengen, zo niet, dan is het gevolge een slechtere wegligging en de grip op het wegdek.

U kunt banden voor personen- en vrachtwagens verkrijgen, maar er worden ook fietsbanden en zelfs vliegtuigbanden geproduceerd. Vrachtautobanden hebben in de meeste gevallen een langere gebruiksduur, hebben een geheel ander profiel en kunnen zwaarder belast worden. Op iedere band vindt u een nomenclatuur of bandcode. Deze staat aangegeven op de zijkant van de band. Deze code vermeldt de wielvelgdiameter (in inches) en de de hoogte/breedteverhouding, die de bandhoogte in procenten aangeeft ten aanzien van de breedte en ook het soort band (radiaal of diagonaal). Die nomenclatuur geeft veelal tevens de maximale snelheid en belastbaarheid aan. Los van deze data staat op de zijkant van de band de naam van de bandenproducent, het seizoen en het weertype waarvoor de band gefabriceerd is (bijv. all season of winter). De zijkanten van banden voor commerciële voertuigen hebben behalve de eigen fabrieksmerk ook twee belangrijke aanduidingen.

De vrachtwagenbanden kunnen zijn gefabriceerd voor de sturende vooras, de
aandrijvende as en de aanhangeras en aangeduid als F, D, T of Z, waarbij Z aangeeft dat deze geschikt is voor de verschillende toepassingen (inclusief de vooras). Verder kunnen deze banden voorzien zijn van een markering waarmee de maximale belastbaarheid van enkele of dubbele banden wordt aangemerkt.

Reacties uitgeschakeld voor De juiste auto onderdelen