Nieuws

Zonder zorgen jouw auto verzekeren met deze tips

Je auto verzekeren is iets wat je altijd moet doen wanneer je in Nederland graag een auto in het verkeer wenst te brengen. Er zijn echter tal van verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. De wettelijke verplichting die geldt in Nederland heeft uitsluitend betrekking tot de zogenaamde WA-verzekering die schade verzekert aan derden. Dit betekent dat je één van de meer uitgebreide verzekeringen kan afsluiten, maar er geen verplichting voor bestaat. Voor heel wat mensen die voor het eerst een auto moeten laten verzekeren is het niet meteen duidelijk met welke voorwaarden ze nu precies rekening dienen te houden. Geldt dat ook voor jou en wil jij ook graag achterhalen hoe je nu precies het best je auto kan verzekeren? Lees dan zeker verder!

Tip 1: Welk budget heb je voor handen voor je auto verzekeren?

Voor elke verzekering die je afsluit spreekt het voor zich dat er een bepaalde verzekeringspremie dient te worden betaald. Hoe hoog (of hoe laag) deze premie is gelegen zal in de praktijk uiteraard worden bepaald door het aantal dekkingen waar je op kan rekenen. Wat dat betreft spreekt het voor zich dat de WA-verzekering de meest voordelige keuze is op de markt. Voor dit type verzekering geldt dat ze alleen de schade verzekert die je met jouw auto aanricht aan derden waardoor de globale dekkingen relatief beperkt zijn. Voor mensen die vooral op zoek zijn naar een verzekering die zich kenmerkt door een lage verzekeringspremie geldt dan ook dat vooral deze optie zeer interessant is.

Heb je een groter budget te besteden voor je auto verzekeren? In dat geval kan je uiteraard ook kijken in de richting van één van de meer uitgebreide verzekeringen. Er kan daarbij dan bijvoorbeeld worden gedacht aan de WA+ beperkt en de WA+ volledige cascoverzekeringen. Voor deze twee laatste geldt dat ze wel steevast bepaalde dekkingen voorzien voor eigen schade. Hoe uitgebreid die dekking zal zijn is uiteraard afhankelijk van het soort autoverzekering waarvoor wordt gekozen.

Tip 2: Welke waarde moet er precies worden gedekt?

Ga je op een bepaalde manier jouw auto verzekeren? Dan zal je er in de praktijk altijd rekening mee willen houden dat de waarde van je auto voor een significant deel bepalend is voor het type verzekering die je gaat afsluiten. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een vrij oud, tweedehands voertuig aan te schaffen? Dan spreekt het voor zich dat je deze bij voorkeur niet allrisk zal willen laten verzekeren. Het afsluiten van de gewone WA-verzekering is in dit geval de beste keuze. Op deze manier voldoe je aan de wettelijke verplichting zonder dat je daarvoor een gigantische premie dient te betalen. Een compleet ander verhaal wordt het uiteraard bij het kopen van een dure, nieuwe auto. Dan is het betalen van een hoger gelegen premie veelal een must. Dit niet in het minst omdat er dan toch de voorkeur wordt gegeven aan het afsluiten van bijvoorbeeld een allriskverzekering.

Tip 3: Ook je rijgedrag is een belangrijke factor om rekening mee te houden

Deze derde tip lijkt misschien op het eerste zicht een beetje vreemd te zijn. Je moet ze echter wel in de juiste context zien. Met rijgedrag bedoelen we namelijk vooral de hoeveelheid kilometers die je aflegt. Voor bijzonder veel mensen geldt bijvoorbeeld tegenwoordig dat ze dicht bij hun werk wonen met als gevolg dat ze gewoon (tijdens het voorjaar en de zomermaanden) met de fiets naar het werk kunnen. Voor heel wat andere mensen geldt dan weer dat ze  elke dag hun auto nodig hebben voor het woon-werkverkeer. Dat maakt natuurlijk een allesbehalve klein verschil.

Hoe meer kilometers je op jaarbasis aflegt, des te uitgebreider je auto verzekeren eigenlijk moet gebeuren. Dat is ook niet meer dan logisch. Naarmate je meer kilometers aflegt zal je namelijk kunnen vaststellen dat ook het risico op een ongeval alsmaar toeneemt. Het hoeft dan ook niet gezegd dat dit zeker en vast een punt is waar je in de praktijk rekening mee moet houden. Ben jij dus met andere woorden iemand die zeer veelvuldig gebruik maakt van zijn auto? Dan is het vanzelfsprekend dat je deze bij voorkeur zo optimaal mogelijk zal willen laten verzekeren.

Tip 4: Hou er rekening mee dat ook je bestuurdersprofiel een rol speelt

Ga je jouw auto verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat de premie die is verschuldigd op tal van verschillende manieren kan worden beïnvloed. In eerste instantie zal er door de verzekeraar uiteraard rekening worden gehouden met het type auto waarover je beschikt. Hoe zwaarder het vermogen van de auto is, des te hoger doorgaans ook de premie uit zal vallen. Wil je graag een auto verzekeren die over een dak beschikt welke volledig kan worden geopend? Hou er dan rekening mee dat er ook daarvoor doorgaans een extra premie voor in rekening wordt gebracht.

Naast bovenstaande elementen en natuurlijk het type autoverzekering waarvoor je kiest is het eveneens zo dat het bestuurdersprofiel een niet onbelangrijke rol zal gaan spelen. Een auto verzekeren is dan ook een stuk voordeliger wanneer er sprake is van een persoon die bijvoorbeeld nog geen ongevallen met verwijtbare schade heeft veroorzaakt. Wanneer je de verschuldigde premie voor de verzekering voor je auto zoveel mogelijk wil beperken is dit wel iets om rekening mee te houden. Helaas is dit ook iets waar je tegenwoordig nog maar weinig aan kan veranderen.

Tip 5: Besparen op je auto verzekering is veelal geen probleem

Dat je auto verzekeren bij wet verplicht is vinden veel mensen een behoorlijke doorn in het oog. Dat uiteraard niet in het minst omdat ze op die manier wel verplicht zijn om rekening te houden met het betalen van een bepaalde verzekeringspremie. Dat kunnen we uiteraard best begrijpen, alleen bestaan er in de praktijk ook tal van verschillende manieren om de kostprijs van je autoverzekering te drukken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het uitvoeren van een vergelijking bij Diks Verzekeringen. Op die manier haal je er de meest voordelige verzekering zonder probleem tussenuit. Dit is echter niet alles. Daarnaast kan ook het aanpassen van het eigen risico een interessante keuze zijn. Dat eigen risico verhogen zorgt er immers voor dat de periodieke verzekeringspremie heel wat lager uit kan vallen.

Reacties uitgeschakeld voor Zonder zorgen jouw auto verzekeren met deze tips