Nieuws

Is een goedkope autoverzekering wel goed genoeg?

Bij de aanschaf van een auto is het wettelijk verplicht hiervoor minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Mocht je in de ongelukkige situatie terecht komen, dat je schade veroorzaakt aan anderen, dan voorziet de WA-verzekering in een uitkering aan de andere partij. Maar is een goedkope autoverzekering wel goed genoeg?

Soorten autoverzekeringen

De WA-verzekering dekt uitsluitend schade die door jou aan anderen wordt veroorzaakt.
Een uitgebreidere dekking voor een autoverzekering is opgenomen in de WA+. Hierin zijn de schades volgens de WA-verzekering vergoed, maar worden ook schades aan jouw auto vergoed. Denk hierbij aan een situatie waarbij jouw auto gestolen wordt, jij ruitschade hebt, maar ook als jij per ongeluk loslopende dieren zou aanrijden. De meest uitgebreide verzekering is de All-Risk verzekering, waarbij alle kosten die een aanrijding met zich meebrengen worden vergoed, voor beide betrokken partijen.

Is een goedkope autoverzekering wel goed genoeg?

Hoewel het kiezen van een autoverzekering goed moet worden overwogen, is een goede autoverzekering niet per definitie een dure verzekering. Je doet er goed aan rekening te houden met de risico’s die jij denkt te lopen, maar ook de leeftijd van jouw auto speelt een rol bij het afsluiten. Hoe duurder de autoverzekering, hoe hoger veelal ook de waarde van jouw auto is.

Toch is ook bij een nieuwe auto niet per definitie een All Risk autoverzekering nodig. De kosten voor een All Risk autoverzekering lopen flink in de papieren. Natuurlijk krijg je alle kosten vergoed mocht er onverhoopt iets gebeuren, maar is het jou dat waard? De kosten die je bespaart door niet voor een All Risk autoverzekering te gaan maar voor een WA-verzekering is aanzienlijk. Stel dat je geen schade veroorzaakt, dan is een All Risk autoverzekering een erg dure aangelegenheid. Je kunt overwegen het verschil tussen een All Risk autoverzekering en een WA-verzekering zelf te sparen. Blijkt dat je geen schade hebt gereden in al die tijd dat je verzekerd bent geweest, dan heb je een mooi bedrag vrij te besteden. Vindt er toch een aanrijding plaats, dan heb je zelf een mooie buffer om het herstel deels van te betalen.

Welke schade vergoedt de WA-autoverzekering?

Als je besloten hebt dat de standaard WA-verzekering voor jou voldoende is als verzekering voor jouw auto, dan kun je rekenen op het volgende qua uitkering:
Bij door jou veroorzaakte schade zal een vergoeding door jouw verzekering plaatsvinden voor:

  • schade aan het voertuig van de andere partij
  • schade aan objecten van anderen
  • schade aan goederen van de andere partij
  • schade aan de personen van de andere partij

Het is goed je te realiseren dat aanhangers automatisch zijn meeverzekerd in de WA-verzekering. Is de schade veroorzaakt met jouw auto, maar door een andere bestuurder, dan is dat in de meeste gevallen gewoon verzekerd. Als je een zelfverzekerde, goed anticiperende bestuurder bent, die vrijwel nooit schade rijdt, dan kan een WA-verzekering echt voldoende zijn. Goedkoop is duurkoop, gaat dus niet op als het gaat om autoverzekeringen.

Reacties uitgeschakeld voor Is een goedkope autoverzekering wel goed genoeg?