Nieuws

Auto importeren: kosten en procedures

Het importeren van een auto kan een spannend avontuur zijn, maar het brengt ook de nodige kosten en procedures met zich mee waar je rekening mee moet houden. Of je nu een unieke vintage auto wilt importeren of op zoek bent naar een specifiek model dat niet in Nederland verkrijgbaar is, het importeren van een auto vereist zorgvuldige planning en kennis van zaken. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende kosten die komen kijken bij het importeren van een auto, evenals de procedures die je moet volgen om alles soepel te laten verlopen.

kosten

Bij het importeren van een auto zijn er verschillende kosten waarmee je rekening moet houden. Allereerst zijn er de aankoopprijs en eventuele kosten voor het transport van de auto naar Nederland. Afhankelijk van de afstand en het transportmiddel kunnen deze kosten aanzienlijk variëren. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het inklaren van de auto bij de douane. Dit omvat onder andere de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen), die wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto.

Naast deze kosten zijn er ook administratieve kosten die komen kijken bij het importeren van een auto. Denk hierbij aan de kosten voor het laten keuren van de auto bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en het verkrijgen van een Nederlands kenteken. Ook kunnen er kosten zijn voor het aanpassen van de auto aan de Nederlandse wet- en regelgeving, bijvoorbeeld als de verlichting of de banden niet voldoen aan de eisen.

Lees meer: https://easyimport.nl/auto-importeren/wat-kost-een-auto-importeren/

procedures

Het importeren van een auto vereist ook het volgen van bepaalde procedures om ervoor te zorgen dat alles wettelijk in orde is. Allereerst moet je de auto laten keuren bij de RDW om te controleren of deze voldoet aan de Nederlandse veiligheids- en milieueisen. Vervolgens moet je aangifte doen bij de douane en de verschuldigde BPM betalen voordat de auto wordt vrijgegeven.

Na het betalen van de BPM en het verkrijgen van een Nederlands kenteken, moet je de auto verzekeren voordat je ermee de weg op mag. Dit omvat meestal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid), maar je kunt er ook voor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten, zoals een cascoverzekering of een inzittendenverzekering.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele garantievoorwaarden en servicecontracten, vooral als je een tweedehands auto importeert. Zorg ervoor dat je de geschiedenis van de auto grondig controleert en eventuele verborgen gebreken laat onderzoeken voordat je tot aankoop overgaat.

afsluiting

Het importeren van een auto kan een complex proces zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. Door rekening te houden met de verschillende kosten en procedures, en door indien nodig professioneel advies in te winnen, kun je binnenkort genieten van je droomauto op Nederlandse wegen. Of het nu gaat om een klassieke schoonheid uit het buitenland of een hypermoderne bolide die elders in Europa te vinden is, de wereld van auto-import biedt talloze mogelijkheden voor autoliefhebbers.

Reacties uitgeschakeld voor Auto importeren: kosten en procedures