Nieuws

Hoe vind ik de juiste maat voor mijn gordijn?

Wil je nieuwe gordijnen ophangen of je bestaande vervangen? Ben je op zoek naar die perfecte uitstraling en functionaliteit? Gordijnen zijn meer dan functioneel, ze kunnen juist een van de mooist ogende aspecten worden in jouw woning. Het moet dus ook echt gezien worden als decoratie. Je hebt de keuze uit zwarte plisségordijnen van Zaaam, of misschien wel doorschijnende gordijnen. Maar hoe vind je nou de juiste maat voor je gordijnen? Lees er hier over.

Meet de breedte van het raam

Om de juiste maat voor je gordijnen te bepalen, meet je eerst de breedte van het raam. Gebruik een metalen meetlint voor nauwkeurige resultaten. Begin bovenaan het raamkozijn en meet de breedte van het kozijn zelf. Als je wilt dat de gordijnen wat breder hangen voor een stijlvolle look, voeg dan een paar centimeter toe aan de meting. Meestal wordt er 10 tot 20 centimeter aan elke kant toegevoegd om mooie plooien te krijgen en te voorkomen dat er licht aan de zijkanten doorheen komt. Schrijf de gemeten breedte op, want dit is de totale breedte die je gordijnen moet bedekken. Je kunt je ook laten adviseren door bedrijven zoals Zaaam. Zij maken gordijnen op maat en weten precies hoe je de juiste maat krijgt!

Bepaal de gewenste lengte

Nu je de breedte hebt gemeten, is het tijd om te beslissen hoe lang je gordijnen moeten zijn. Je keuze hangt af van je smaak en de stijl van je kamer. Vloerlengte gordijnen raken de vloer en zien er tijdloos uit. Meet vanaf de bovenkant van het raamkozijn tot de vloer en voeg een paar centimeters toe voor de juiste lengte. Als je de gordijnen liever net onder het raam wilt laten stoppen, meet dan vanaf de bovenkant van het raamkozijn tot waar je wilt dat de gordijnen eindigen. Voor een meer informele uitstraling kun je gordijnen tot op de vensterbank laten hangen. Meet vanaf het raamkozijn tot de vensterbank om de juiste lengte te bepalen. Cafe-gordijnen bedekken meestal slechts een deel van het raam en eindigen halverwege of iets lager. Meet de gewenste hoogte en voeg indien nodig extra stof toe voor plooien.

Bepaal het aantal panelen

Het hangt af van hoe vol je de gordijnen wilt hebben en welke stijl je verkiest. Je kunt kiezen tussen één enkel gordijnpaar aan elke kant van het raam of meerdere paren. Als je de gordijnen voller wilt laten lijken, kun je meerdere paren kiezen. Deze zullen elkaar overlappen als ze dicht zijn, wat zorgt voor meer textuur en diepte in je raamdecoratie.

Kies een stijl

Naast de breedte en lengte is het ook belangrijk om de juiste stijl voor je gordijnen te kiezen die passen bij je interieur. Er zijn verschillende stijlen beschikbaar, zoals gordijnen met plooien,en vouwgordijnen. Denk na over welke stijl het beste past bij de sfeer die je in je kamer wilt hebben. Onze tip: ga online op zoek naar een bedrijf dat zich specialiseert in raambekleding. Zij staan je graag te hulp!

Reacties uitgeschakeld voor Hoe vind ik de juiste maat voor mijn gordijn?