Nieuws

Hoe zorgt parkeerplaatsverlichting voor de veiligheid?

Ben je ooit ’s avonds of ’s nachts naar je auto gelopen op een parkeerplaats met slechte verlichting? Je merkt dat je over je schouder kijkt of iets sneller loopt dan normaal. Mensen ervaren donkere of slecht verlichte parkeerterreinen als veel minder veilig. Dit betekent dat geen of slechte parkeerplaatsverlichting de gebruikers angst kan aanjagen. Waardoor de veiligheid in het gedrang komt. In dit blog 3 verlichtingstips voor een veiligere parkeerplaats.

1. Het verlichtingsniveau is belangrijk

Te weinig verlichting kan je klanten en werknemers een onveilig gevoel geven. Te veel verlichting betekent echter niet dat de parkeerplaats veiliger wordt. Als het parkeerterrein eenmaal voldoende verlicht is, is er geen bewijs dat het toevoegen van nog meer verlichting de veiligheid vergroot. Er zijn echter aanwijzingen dat overmatige verlichting het voor bestuurders moeilijk kan maken om te zien waar ze naartoe gaan en wat er om hen heen gebeurt.

De sleutel is verlichting te vinden die niet te donker, niet te licht en precies effectief genoeg is voor de verlichtingsbehoeften.

2. Zoek naar meer gelijkmatige verlichting

Natuurlijk zijn de verlichtingsniveaus slechts één stukje van de puzzel. Stel je eens voor dat je naar je auto loopt op een parkeerplaats waar veel gebieden helder verlicht zijn en andere donker. Het is moeilijk om auto’s (of mensen) te zien in het donker. Je ogen passen zich goed aan hoge of lage lichtniveaus aan, maar ze kunnen zich niet aanpassen als de verlichting ongelijk is.

Door de juiste armaturen voor de juiste toepassingen te gebruiken, kun je het licht gelijkmatiger over de parkeerplaats verdelen (in de verlichtingsindustrie wordt dit een gelijkmatigheidsverhouding genoemd). LED-lampen zijn bijzonder geschikt voor parkeerplaatsverlichting omdat ze stabiel, gelijkmatig en nauwkeurig licht geven.

3. Zien in het donker met beveiligingscamera’s

Ook beveiligingscamera’s hebben een gelijkmatige verlichting nodig om beelden goed te kunnen opnemen. De meeste commerciële beveiligingscamera’s zijn gemaakt voor gebruik bij zeer lage of zeer hoge lichtniveaus, maar werken niet goed bij grote contrastbereiken. Een goed verlichtingsontwerp is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de beveiligingscamera’s optimaal werken.

In de wereld van vandaag wordt veiligheid gedefinieerd door licht. Het nummerplaatherkenningssysteem op de parkeerplaats, het gezichtsherkenningssysteem op het vliegveld of welke camera dan ook, hebben allemaal licht nodig om te kunnen werken. Zonder licht, is er geen beeld. Zonder het juiste licht, is er geen goed beeld. Maar niet alle licht is gelijk.

De hoeveelheid, kwaliteit en verdeling van het licht bepalen de kwaliteit van het beeld. Bovendien bepaalt een goede verlichting of de opgenomen beelden tegen een kritische blik bestand zijn en de gewenste resultaten opleveren. Natuurlijk leveren alle camera’s overdag goede beelden. Maar de meeste problemen gebeuren ’s nachts, dus moet je bijzondere aandacht besteden aan de prestaties van de camera ’s nachts.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe zorgt parkeerplaatsverlichting voor de veiligheid?