Nieuws

Tijd voor een step kopen of nog even wachten?

Er zijn veel soorten vervoermiddelen, een deel daarvan is geschikt bevonden voor de openbare weg in Nederland maar lang niet allemaal. Wist je bijvoorbeeld dat die populaire eenwielers en hoverboards met elektrische motor helemaal niet toegestaan zijn op de weg? Toch zie je ze vaak rijden, de politie doet er meestal niets aan. Omdat ze waarschijnlijk al door hebben dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze apparaten gewoon toegestaan zijn. Net zoals vaker gebeurt kun je helemaal legaal een step kopen met elektrische aandrijving, zolang je er maar niet mee op de openbare weg gaat rijden. Toch kan hier snel verandering in komen, we hoeven daarvoor alleen maar naar onze zuiderburen te kijken…

Step kopen in België?

Je kunt in Europa eenvoudig online een e-step bestellen, bijvoorbeeld de Xiaomi M365 of in Nederland de Dutchebike GO2. Maar je mag er niet overal mee rijden. In België zijn er in 2019 een aantal regels veranderd waarmee veel e-steps toegestaan zijn zonder verdere keuring. Dit zijn in het kort de huidige regels:

  • Er is een minimale leeftijd van 16 jaar van toepassing voor e-steps.
  • Het is niet nodig om een rijbewijs te halen.
  • Een elektrische step mag niet sneller dan 25 km/u kunnen rijden.
  • Bij snelheden lager als 6 km/u moet de bestuurder op de stoep blijven. Bij hogere snelheden op het fietspad of rechts op de weg.
  • In het donker en bij slecht zicht moet er verlichting aanwezig zijn die ook functioneert.
  • Je hoeft geen helm te dragen om op een e-step te rijden.
  • Het is niet nodig om een e-step te registreren, er is dus geen kentekenplicht.
  • Wanneer de maximale snelheid hoger ligt als 18 km/u dient deze verzekerd te zijn.

Wanneer worden steps legaal in Nederland?

Als je bovenstaand lijstje met regels bekijkt vallen er enkele zaken op. Vooral hoeveel deze regels overeenkomen met scootmobielen. In Nederland geldt ook een maximumsnelheid van 6 km/u op de stoep, er moet verlichting aanwezig zijn, een scootmobiel heeft geen kenteken nodig maar moet wel verzekerd zijn, een rijbewijs is ook niet nodig. En ondanks het feit dat scootmobielen onder ‘gehandicaptenvoertuigen’ vallen hoef je niet gehandicapt te zijn om hierop te mogen rijden. Het enige wat er dus hoeft te gebeuren is dezelfde regels toepassen en eventueel een beetje aanpassen voor e-steps. De Nederlandse Dutchebike voldoet overigens aan de regels voor België, inclusief verlichting en maximumsnelheid. Dus ondanks de merknaam met “Dutch” is het eigenlijk ook een “Belgebike”!

De winkels lopen vooruit op de wet

Je mag dus gewoon in Nederland een elektrische step kopen. De Xiaomi M365 is een populair model, in de Fast & Furious scooterspeciaalzaak vind je de Dutchebike GO2, dezelfde e-step maar dan met een ander etiket en Nederlandse garantie. Veel mensen zijn al op deze steps gestapt en rijden er vrolijk mee rond, er zijn eigenlijk weinig verhalen bekend van boetes en dergelijke. Er zijn wel enkele bezitters die een keuring hebben aangevraagd bij de RDW. Dat kost helaas bijna net zoveel als deze step kopen, maar zolang jouw e-step voldoet aan de Nederlandse wetgeving krijg je dan gewoon een certificaat die voldoet aan de Nederlandse wetgeving. Deze omweg is nu nog even nodig omdat het voor fabrikanten te duur is om een keuring aan te vragen, daarom mag je met een Xiaomi M365 of een Dutchebike GO2 nog niet de openbare weg op. Maar je mag ze dus wel gewoon kopen!

Ga jij de gok wagen en neem je een voorsprong op de Nederlandse wetgeving? Buurland België is ons al voorgegaan, wanneer gaat de RDW overstag?

Reacties uitgeschakeld voor Tijd voor een step kopen of nog even wachten?